top of page

Bli med på plogging i Slagen!

Renate Gunnerud Samnøy

MAY. 04, 2021

Vil du komme i form og gjøre rent i nærmiljøet på samme tid? Prøv plogging - en kombinasjon av å plukke søppel og jogging.

Har du hørt om plogging? Plogging er den nye treningstrenden som hjelper deg å finne formen, samtidig som du holder nærmiljøet ditt rent og ryddig.

Hva er egentlig plogging?
Plogging er et fenomen som oppsto i Sverige og som har blitt en trend i Norge også. Plogging betyr ganske enkelt at du kombinerer jogging (eller gågging) med å plukke søppel. Ordet er en sammensetning av å ”plukke opp” og ”jogge”. Å plogge er en utmerket måte å utforske omgivelsene på – du rører på deg og gjør samtidig en innsats for miljøet.

Og du får mer trening enn bare løping. I tillegg til kondisjonstrening utfordrer du kroppen på flere måter under en ploggingrunde. Når du plukker opp søppel må du bøye deg ned, en perfekt unnskyldning for squats. Blir posen tung får du trening for armene. Og øker du farten fra søppel til søppel får du også intervalltrening på kjøpet.

Internasjonal trend
Det er multisportsmannen Erik Ahlström som ligger bak denne svenske suksessen. Det begynte med at han konstaterte at det var mye mer søppel i Stockholm nå enn tidligere, og han ville gjøre noe med saken. Da startet han initiativet som gikk ut på å få folk til å plukke søppel mens de var ute og trente.

Fenomenet har nå spredd seg internasjonalt. Noen av landene der plogging har fått størst oppmerksomhet er Frankrike, England, Canada og USA. Det har også blitt skrevet om plogging i flere internasjonale medier, bland annet har Washington Post og The Guardian skrevet om trenden.

Takket være sosiale medier har ploggingen blitt viden kjent. Hashtaggen plogging har fått stor spredning på Instagram, og søker du på #plogging på Instagram får du over 18 000 treff! Her får du virkelig et bevis på den internasjonale spredningen. Det kommer opp bilder av personer som plogger i land over hele verden. Det finnes også en norsk Facebookside som heter Plogging Norway.

Hvor kan du plogge?
Vi synes naturligvis at trenden med å plogge skal spre seg her i Slagen også. Vi har store områder å bevege oss på og du vil bli overrasket (negativt...) over hvor mye søppel som ligger strødd rundt omkring. Velg deg ut et nærområde lokalt og jogg deg systematisk fra sted til sted og plukk opp det du finner av uhumskheter. Alt du trenger er et par joggesko og en plastpose. Du kan godt samle sammen en liten gjeng og spre dem utover på ploggejakt. Eller ta med barn og barnebarn, og begi dere ut på en ploggingrunde! Ungene vil elske det. Ta gjerne med mobilen og ikke glem å legge opp et bilde på Instagram og hashtag bildet med #ploggingslagen for å spre trenden enda mer!

Vi oppfordrer alle til å ta en ploggingrunde eller flere nå før 17. mai. Da blir det så trivelig og fint rundt oss i Slagen, på Tolvsrød og omegn.

Kilde: tui.no/inspiration/hva-er-plogging


bottom of page