top of page
Search
  • Live Lepperød

Lokal tilhørighet: Tolvsrød på topp!

Updated: Oct 27, 2021

Tolvsrød og omegn topper listene. Ikke bare bor vi godt med kort vei til sjø og skog, lokale butikker, servicefunksjoner og trivelige møteplasser. Vi er også best på miljø!

Handels- og servicetilbudet i vårt lokalområde er stort. Vi foretar flere reiser internt enn i andre deler av kommunen.

Det slår Meny-kjøpmann Pål Jacobsen begeistret fast. Som styreleder for lokal-organisasjonen Tolvsrød kultur & næring, kan han ikke få fullrost Tønsberg kommunes rapport om innbyggernes reisevaner. Rapporten «Mobilitet i ny kommune» er utført av konsulentselskapet Rambøll og ble omtalt av Tønsbergs blad tidligere i høst. Den viser at halvparten av alle reiser vi foretar oss, foregår internt i vårt lokalområde. Det er mer enn i andre deler av kommunen.

- Tolvsrød topper listen over miljøvennlige reisevaner i kommunen og viser at Slagenboere bruker nærmiljøet sitt mer enn andre. Det er noe vi alle kan være stolte av, skryter kjøpmannen.


Tønsberg kommune skal redusere klimautslippene med 30% innen 2030 og da er Tolvsrøds bidrag et skritt i riktig retning. Rapporten bygger på data innhentet fra regionale transportmodeller,

reisevaneundersøkelser og mobildata fra 2019 og konkluderer tydelig: Klimaavtrykket i vår del av kommunen er mindre. Vi går og sykler mer, foretar kortere bilreiser og benytter oftere handels- og servicetilbudene lokalt, heller enn å reise inn til byen. Det gir kortere og mer miljøvennlige reiser.


Kortreist og miljøvennlig

- Her ute har vi alt vi trenger. Trivelige lokalbutikker som dekker de fleste behov, helse- og servicetjenester, skoler og treningssentre, flere gode spisesteder og fantastiske turområder. Vi trenger ikke reise langt, smiler Pål og viser til at det også innebærer mange lokale arbeidsplasser og kortere arbeidsreiser for innbyggerne.


Kjøpmannen er selv arbeidsgiver for 140 butikkansatte på Meny Tolvsrød, en av Slagens største arbeidsplasser. Butikken er Norges 4. største Menybutikk og ble i 2017 kåret til årets beste butikk av bransjeavisen «Dagligvarehandelen». Årets butikk kåres i en konkurranse mellom 186 dagligvarebutikker basert på ukentlige tester gjennom året. Meny Tolvsrød fikk desidert største poengsum noensinne, med 19,5 av 20 mulige poeng; for utvalg, service, renhold, plassering og tilbud i butikk m.m. Butikken har det største salgsarealet av butikkene i hele Meny-kjeden og omsetter i dag for 280 millioner kroner. 22 000 besøkende er innom ukentlig.

- Vi bidrar så godt vi kan til miljøet. Vi har en stor sykkelparkering foran butikken og fikk gjennomslag for et busstopp rett utenfor etter ombyggingen 2012. Vi ser at folk kommer med buss hit etter jobb og går hjem herfra med matvarene sine, forteller Pål. Han er også stolt av det store «Verditorget» i butikken, hvor varer som snart går ut på dato selges til en billig penge. Det gir mindre matsvinn, og er bra for miljøet.Meny Tolvsrød er blant de beste på utvalg, service og tilbud i butikk. Butikken har 140 ansatte og er en av Slagens største arbeidsplasser.


Kjøpmann i blodet

Som innfødt Ringshaugboer og lokal kjøpmann gjennom mange år har han sett utviklingen på Tolvsrød og omegn på nært hold. Tolvsrød sentrum har ikke alltid vært like attraktivt som nå (selv om mye fortsatt gjenstår). På 80- og tidlig 90-tall var stedet kjent som et litt slitent område med Tolvsrødsenteret i sentrum og billigbutikken Øko Lavpris der Menybutikken nå ligger. Pål jobbet den gang som kjøpmann på Meny Råel.

- Øko Lavpris gikk stadig konkurs. Da jeg lanserte idéen om å kjøpe konkursboet i 1992, var det Ingen som hadde tro på en Meny-butikk på Tolvsrød. Den gang var Meny Råel størst og best. I dag omsetter vi for 3 ganger mer enn Kiwi på Råel (tidligere Meny), forklarer han.


Kjøpmannsteften har han i blodet. Pål er femte generasjon av lokale kjøpmenn og er vokst opp i en kjøpmannsfamilie. Farfar og far drev kolonialbutikk i Husviksvingen øverst i bakken før Jarlsø-rundkjøringen. Da han var 17 begynte han å jobbe i kolonialen til Natland på Råel.


- Han var en familievenn og tok meg umiddelbart under sine vinger. Jeg tror han så potensialet i mitt glødende engasjement for butikkdrift. Det ble i alle fall rimelig klart, ganske tidlig, at han ville at jeg skulle overta som kjøpmann på Meny Råel, smiler Pål. Der var han i mange år. Han fortsatte i samme spor etter at han overtok og fikk renovert Meny-butikken på Tolvsrød 2001. I 2012 bygget han ut og doblet salgsarealet i butikken. Siden har han drevet Meny Tolvsrød fram til den store attraksjonen butikken er i dag.


Pål er en entusiastisk kjøpmann og lanserer stadig nye idéer til hvordan butikken kan bli enda bedre og hvordan han kan løfte lokale produsenter fram. Butikken bugner av grønnsaker og mat fra lokale leverandører. Han er god til å se potensialet i ansatte og samarbeidspartnere.


Tolvsrød kultur & næring

Kjøpmannen har store vyer både for Meny Tolvsrød og nærmiljøet i Slagen. Han ønsker seg et nært og godt samarbeid mellom virksomhetene lokalt. Han ser fram til utbyggingen av Tolvsrødsenteret til nye Tolvsrød Torg og ønsker en større Coop-butikk velkommen. Konkurranse er sunt, mener Pål.


Kjøpmannen på Meny Tolvsrød sitter som styreleder og er en av initiativtakerne til Tolvsrød kultur & næring, sammen med Folksom, Sport1, Suser i Sivet, Petz og Mitt Tolvsrød magasin. Den lokale kultur & næringsforeningen lanserer i disse dager nettsiden www.mitt-tolvsrod.no, som skal presentere lokale næringsdrivende, lokalnytt og kommende arrangementer på sine sider.


- Vi tror samhold gir styrke! Målet er å skape vekst for lokale virksomheter og frivillige organisasjoner, styrke lokal kultur og bidra til spennende møteplasser for innbyggerne, presiserer Pål.


Tolvsrød kultur og næring har som mål å skape vekst for lokale virksomheter, styrke frivillige organisasjoner og lokal kultur, og bidra til spennende møteplasser for innbyggerne.


Første stopp på programmet er Tolvsrød- og Olsrøddagene, som foreningen arrangerer fra 23.- 25. september. Da blir det utendørs marked, og gode rabatter i butikker over hele stor-Tolvsrød, samt gode service- og behandlingstilbud fra ulike virksomheter. På lørdag blir det info-stands på Tolvsrød Torg med flere frivillige organisasjoner, som speider og korps.


Stolte Slagenboere

- Vi har et yrende liv av frivillige representert i Slagens mange lokale foreninger innen idrett og kultur. De er enormt viktige bindeledd for lokalsamfunnet, fastslår Pål, og inviterer folk i alle aldre til å besøke de frivillige og næringsdrivende på Tolvsrød torg, Olsrød park, i Valløveien og andre virksomheter lokalt.


- Vi kan være enormt stolte av vårt lokale kultur- og næringsliv. Lokalbutikker, håndverkere, tjenesteytere og restauranter, helse- og velværesalonger, kunstnere og kulturarbeidere. Bruk dem!, oppfordrer styrelederen. - Vi på Tolvsrød og omegn har så mye å være stolte over. Vi representerer tross alt 27.000 innbyggere og er Tønsbergs desidert største og mest miljøvennlige «bydel»!


Du kan melde deg inn i Tolvsrød kultur og næring, enten du er næringsdrivende eller kulturvirksomhet i Slagen, offentlig eller frivillig organisasjon, eller ganske enkelt en privat person som brenner for nærmiljøet ditt. Les mer og meld deg gjerne inn her: mitt-tolvsrod.no/meld-deg-inn

103 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page