top of page
Search
  • Live Lepperød

Påskehilsen fra Møsvatn

Updated: Apr 5, 2022

Skinnarbu i Telemark er en yndet skigrend for mange Slagenboere. Guro og Jan fra

Ringshaug har funnet sitt hytteparadis ved Møsvatn, inngangsporten til Hardangervidda.

Live Lepperød, Renate Gunnerud Samnøy, Jan Sletten, Guro Fossnes og Bård Samnøy. Pål Morten Rushfeldt er fotograf.


- Vælkomin til Møsbu, stugun vår, kvitrer Guro med påtatt Telemarkssvung. Hun og mannen Jan møter oss på tunet med sine to retrievere svinsende rundt beina. Foran den solide, brune hytta vaier Norgesvimpelen i vinden. Utsikten over Møsvatnet og over til hyttegrenda og Skinnarbu hotell på andre siden av vannet er upåklagelig. Skinnarbu ligger like ved Rjukan i Tinn kommune, en tre timers kjøretur fra Tønsberg. Vi besøkende har akkurat gått 20 minutter på ski over isen i ettermiddagskulda med store ryggsekker fylt med turtøy, matvarer og alskens godsaker. Ingen bilvei helt fram her, nei.


- Hytta er snart 60 år gammel. Min mor er fra Rjukan og mine foreldre kjøpte for 3000 kr i 1963. Som lita jente lekte jeg her i feriene, sommer som vinter, forteller Guro.


Møsbu har siden den gang blitt oppgradert med strøm og innlagt springvann. Dessuten et tilbygg til stua og kjellerrom under hytta, som før sto på påler, bygd med gråstein som Jan har hentet nede ved Møsvatn. Innvendig har estetikeren Guro svingt tryllestaven i passende jordfarger, krydret med nytt og gammelt hyttegods. Det har vært mange tunge løft og mye tid som har gått med til å skape hytteparadiset Møsbu, kan paret fortelle. Nå for tiden er Jan og Guro blitt besteforeldre til 9 barnebarn, som stadig er med opp på hytta. Det gir rom for både hyttekos og uteliv, med eller uten ski på beina.

Velkommen til Møsbu!


Langrenn på Skinnarbu

Skinnarbu er et populært utgangspunkt for naturrike ski- og fjellturer over Hardangervidda. Om vinteren er det mulig å få skutertransport innover fra Varland. I området rundt Skinnarbu finnes det rundt 60 km preparerte langrennsløyper i vilt og vakkert høyfjellsterreng. Løypene er godt merket. Her finnes muligheter for korte rundløyper, langturer langt inn på snaufjellet, og friske skiturer i åpent lende over Møsvatnet. En fin langtur går 4 mil over Møsvatn langs skuterløypa til Mogen turisthytte. Den er ikke åpen om vinteren, men det er en av Norges eldste turisthytter og vel verdt et besøk. Frister det med toppturer er Møsvatn omkranset av snøkledde fjell og steinnuter med fantastisk utsikt over Hardangervidda nasjonalpark. Gaustadtoppen troner høyest med sine 1883 meter over havet og er den sørlige inngangsporten til Hardangervidda. Det blir for langt for oss, men toppen er lett tilgjengelig og det finnes en heis inne i fjellet, for dem som ikke ønsker å klatre til topps.

Ingen bilvei helt fram her, nei.


Det er meldt strålende påskevær og silkeføre denne helgen og vi skal gå på ski, har vi bestemt. Vi velger turløypa som går langs Møsvatn et stykke oppover og krysser Hondle-

tjønn off piste i puddersnø. Vi holder oss i dalsiden og etter en kvikk lunsj på solsiden, går vi tilbake til Møsbu tvers over Møsvatn.


Dypdykk i gropa

- På tide med et dypdykk i gropa, inviterer Jan. Gropa er plassen rundt bålpanna utenfor hytta. Den er nostalgisk innrammet av en enkel skigard vevd sammen av gammel staur, som fingernemme Jan fant lenger oppi lia i fjor høst.

Vi skal feire bursdagsbarnet Renate, 49 år, og hunden Saga 6 år. Det blir påskekrydret Thaisuppe og kos foran bålet.

Renate, 49 år, og hunden Saga 6 år.


- Pass dere så dere ikke faller for langt nedi gropa da, flirer Jan, mest med tanke på form og innhold. Fra høyttaleren runger gamle slagere – til glede for jubilanten og alle oss

andre. Led Zeppelin med Holabutalove (Whole Lotta Love) blir en storfavoritt utover kvelden. Det er god påskestemning og latteren sitter løst.


Påskeværet gir seg ikke og søndagen gir rom for en aldri så liten topptur til Simlenuten før hjemreise. Det er ikke veldig høyt opp, men vi må forsere en ganske så bratt fjellside

sidelengs med skia på. Etter mye sverting og strev, kommer vi til topps til 360 graders utsikt over snødekte vidder, fjell og vatn. Påskefjellene ligger som sukkertopper rundt oss

på alle kanter. Det er et vakkert syn å skue.

God påske!

79 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page